Lasagne är en maträtt som jag tror många glömt bort. Konstigt är det, eftersom att den är otroligt god. Denna rätt är väldigt “mustig” och såsig, vilket i alla fall jag uppskattar. Det gör att det inte krävs att ha någon sås vid sidan om. Men självklart funkar det lika bra att ha sås till, och det kan vara gott att äta med bland annat ketchup. Dock finns det krossade tomater i själva lasagnen.

Ingredienser (för 4 portioner)

(Till köttfärssåsen)
  • 1 msk Olivolja
  • 500 g Köttfärs – Nöt
  • 1 tsk Basilika – torkad
  • 4 st klyftor Vitlök Vanlig
  • 1 tsk Oregano – torkad
  • 1/2 Gul lök
  • 3 msk Tomatpuré
  • 1 msk Balsamvinäger
  • 380 g Krossade Tomater
  • 4 dl Vatten
  • 500 g Lasagneplattor
  • 2 st tärningar Grönsaksbuljong
  • 1 krm Svartpeppar Malen
  • 1 krm Salt Fint
Bechamelsås
  • 0.8 dl Vetemjöl
  • 100 g Mat & Bak Smör
  • 8 dl Mellanmjölk
  • 1 krm Salt Fint
  • 1 krm Vitpeppar Malen
  • 75 g Riven Västerbottensost

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Köttfärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tillsammans med färsen tills färsen är genomstekt. Tillsätt basilika, oregano, tomatpuré och balsamvinäger. Fräs ytterligare 20 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong. Krydda med salt och peppar efter smak. Låt köttfärssåsen puttra på svag värme ca 10 min.

3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i det smälta smöret och tillsätt mjölken lite i taget. Sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Tillsätt hälften av osten och smaka av såsen med salt och vitpeppar.

4. Lasagne: Varva bechamelsås, lasagneplattor och köttfärssås i 3 lager. Avsluta med ett lager lasagneplattor, bechamelsås och resten av den rivna osten. Sätt in i ugnen ca 30 min.

5. Sallad: Skölj och strimla sallad och skölj och halvera tomater. Skala och finstrimla rödlök och blanda i en skål. Ringla över lite olja och balsamvinäger.