Nu när det ändå är sommar, så är det högtid att använda sig av grillen! För mig finns det få saker som är lika härliga som en grillkväll med mina underbara tjejkompisar, under en harmonisk sommarkväll. Det härliga med att grilla, är att det finns så otroligt många saker att grilla. Chorizo, kyckling, och såklart kött. Men när det gäller tillbehör till sitt kött, så är det inte heller jättelätt att välja. Jag brukar själv stå inför beslutsångest, då jag aldrig kan välja något. Men det brukar till slut oftast bli potatisgratäng eller pommes. Förresten, måste jag tillägga att potatis är nog den rotfrukt jag älskar mest. För lyssna bara på allt det går att laga med potatis. Potatiskroketter, potatisgratäng, potatismos, pommes men även friterade potatisskivor. Och gissa vad? Allt, passar utmärkt till grill! Men min favorit är nog ändå potatisgratäng, då den är lite “såsig”, och bildar god konsistens med köttet bland annat. Och för er som tycker som mig, så tänkte jag ge er receptet på potatisgratängen jag lagar hemma.

Recept:

(4 portioner)

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk Smör-&rapsolja (Arla Köket®)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 100 g färskost naturell (Arla)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 800 g potatis, gärna fast
  • 150 g riven ost gratäng (Arla Köket®)
  • 2 dl mellangrädde (Kelda®)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka och skala lök- och vitlök fint och fräs i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt sedan färs, tomatpuré och oregano. Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.
  3. Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar. Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
  4. Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form. Häll över grädde och avsluta med ost. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Servera med en sallad.