Efter alla typiska utländska rätterna, så var den spanska rätten Paella den som jag verkligen fick feeling för. Satan vad gott det var! När jag först såg ”Paella” på menyn, så visste jag såklart vad det var. Men aldrig hade jag smakat det. Så jag tänkte att min tid att smaka det, var inne. När maten väl kom så var tallriken full med gott! Det var skaldjur, räkor, och grönsaker. Och såklart, riset under allting. Det goda med paella är att det går att tillägga så många olika saker i maten! Det finns paella med havsdjur, men också paella med chorizo bland annat, eller kyckling. Visst låter Paella frestande? För det kan jag lova att det är också. Därför tänker jag även visa er ett recept på hur man kan laga paella. Det bra är, att det går att äta väldigt mycket av paella, då det inte är jättemättande efter bara en portion. Därför är detta recept för 8 portioner.

Recept:

  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl långkornigt eller annat valfritt ris
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 1 röd paprika
  • 2 dl djupfrysta ärter
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 krm peppar
  • 200 g skalade räkor (200 g skalade räkor motsvarar 500 g räkor med skal)
  • 1 msk olja
  • 6 dl hönsbuljongtärning (tärning + vatten)
  • (Det går också att lägga till citronklyftor till servering)

Så här gör du:

  1. Finhacka och skala lök och vitlök. Fräs sedan de båda löksorterna med riset i oljan i en traktörpanna.
  2. Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon minut. Häll på buljongen och låt koka med lock på i ca 20 min.
  3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan lite. Lägg paprika och ärter ovanpå riset när ungefär 5 min återstår av koktiden.
  4. Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Stek dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kyckling och räkor i det färdiga riset.
  5. Sedan kan du börja servera paellan med citronklyftor att pressa över.