Hemma hos oss är fiskburgare den ultimata sommarmaten. Det är snabblagat, fräscht och mycket gott. Det fina med sådana burgare är att man kan variera påläggen så mycket. Ibland kan man lyxa till den med lite bacon och cheddarost, men om man vill vara lite nyttigare så räcker det med bara fiskbiffen och lite grönsaker. Inspirationen till detta recept är taget från landleys kök.

Recept

Biffarna

  • 400 g fryst torskfilé
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1/2 citron 
  • 0,5 dl hackad dill
  • salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Srirachamajonnäs

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha

Pommes

  • 600 g fast potatis
  • Rapsolja
  • salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Tillbehör

  • 1/2 silverlök
  • 4 st hamburgerbröd
  • 4 salladsblad
  • 1 tomat

Tillagning

  1. Kläm en vitlöksklyfta och blanda med majonnäs och sriracha.
  2. Gnugga potatisen ren och skär till stavar. Hetta upp rapsoljan till 160 grader. Lägg i potatisen och fritera i några minuter. Ta ut och låt rinna av på ett hushållspapper. Höj värmen till ca 180 grader och fritera igen tills potatisen får en fin färg.
  3. Tina torskfiléerna och ha ner dem i en mixer. Kör hastigt så fisken blir till lite mindre bitar. Knäck i ägg och häll i ströbröd. Kör till en slät smet och blanda med hackad dill, citronsaft och kryddor. Låt smeten vila i 10 minuter innan du steker biffarna. Forma biffarna till fina burgare (använd ca 1-1,5 dl smet per biff). Hetta upp en stekpanna med smör och stek på medelvärme tills de får en fin yta.
  4. Finhacka silverlöken och skiva tomaten. Montera burgarna i brioche-hamburgerbröd med alla tillbehören och servera med potatisklyftorna.