Denna mumsiga kakaodryck är den perfekta uppvärmaren under vintern. Den kunde inte vara enklare att tillaga, hela familjen kan njuta av den och dessutom är den en riktig hälsosam dryck för kroppen.

Forskare vid Cornell University i USA har nyligen funnit att en kopp varm choklad innehåller en hel del antioxidanter och flavanoler. Kakao innehåller också mycket magnesium, vilket kan förhindra hjärt-och kärlproblem, främja hälsosamma blodkärl, lindra PMS-symptom hos flickor och kvinnor, hjälpa med muskelavslappning och reglera blodsockernivån. Under hela medeltiden ordinerades kakao för att hjälpa till med allt från att förbättra matsmältningen till att producera mer bröstmjölk.
Läs mer om kakao som en superlivsmedel här.

OBS! Kakao stör upptaget av järn så drick detta separat från järnrika måltider.

Recepttips
Du kanske tror att små barn kommer att tycka att rå, osötat kakaopulver är för bittert, men enligt vår erfarenhet älskar de det såvida du lägger till lite mjölk – havre- eller mandelmjölk funkar bra. Man kan använder komjölk från 1 år men havremjölk är sötare och bättre för detta recept. Kom ihåg att småbarn som aldrig smakat söt kakao inte är vana vid söta drycker på samma sätt som vi vuxna tenderar att vara, så detta är ett bra sätt att få dem att älska de mörkare och hälsosammare varianterna av chokladprodukter.
En av våra personliga favoriter är Valrhona kakaopulver – men alla okryddade, osötade mörka kakaopulver du hittar på marknaden kommer att fungera fint!
Obs: Se alltid till att testa temperaturen hos varma drycker innan du serverar dem till barn! Tillsätt mer mjölk om det behövs för sänka temperaturen.    Print Recipe    

Ingredienser

1 tsk ekologisk kakao
100 ml (1/4 c) havremjölk (eller mandelmjölk). Ko- eller getmjölk kan användas från 1 år, men vi föredrar havremjölk som är naturligt söt.
1 nypa kanel *frivilligt*
1/2 tsk carobpulver *frivilligt*

*Dubbla ingredienserna för vuxna*

Tillagning
1. Sätt kakao, kanel och carobpulver i en mugg
2. Varm upp mjölken i en kastrull
3. Tillsätt varm mjölk och rör om väl.
4. Tillsätt lite kall mjölk om det behövs
3. Servera.

Förberedelse: 2 min | Koktid: – | Portioner: 1