Jag växte inte upp med mycket fisk på matbordet, och jag drog mig ganska länge för att laga det till min familj. Ända tills min svärmor visade mig hur lätt det egentligen är att tillaga fisk, speciellt om den bakas i ugnen. Sedan dess har jag lärt mig att älska en mängd olika fiskrätter och gillar även att experimentera med egna variationer.
Detta recept är en favorit i vårt hus – till och med våra två små mumsar glatt i sig en stor portion var när den serveras. En bra rätt under den kallare årstiden eftersom den är varm, välsmakande och robust. Våra barn tycker om att hjälpa till att blanda ihop såsen och lägga fisken och alla andra ingredienserna i den ugnsfasta formen.
Välj alltid ekologisk fisk för att säkerställa att fisken du konsumerar kommer från starka bestånd och fiskas eller odlas på ett hållbart sätt. Håll utkik efter KRAV- och MSC-märkning. Undvik vilt fiskad lax från Östersjön samt Vänern och Vättern eftersom de har visats innehålla höga halter av dioxin och PCB, som särskilt barn, gravida kvinnor och andra kvinnor i fertil ålder är mycket känsliga för.

Recepttips
Du kan använda vilka rotfrukter som helst – vad sägs om att lägga till rödbetor, palsternacka eller kålrot? Du kan mosa rätten med en gaffel för yngre middagsgäster eller t o m blanda den i en matberedare eller med stavmixer för bebisar som ännu inte är vana vid att äta mat med bitar i.    Skriv ut!    

Ingredienser
3 potatis
3 morötter
200 g (1 c) krossade tomater
100 g (1/2 c) yoghurt
2 tsk saltfri buljong
1 tsk timjan
svartpeppar efter smak
1-2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
300 g färsk lax
100 g (1/2 c) fetaost
2-3 soltorkade tomater, strimlade

Tillagning
1. Värm ugnen till 200°C/390°F.
2. Rengör potatis och morötter under rinnande vatten med en borste. Skär potatisen i klyftor och morötter i stavar och koka i vatten i 10 minuter.
3. Till såsen, blanda krossade tomater, yoghurt, buljong, timjan och svartpeppar i en skål.
4. Dränera rotfrukterna, ringla över olivolja och tillsätt kummin. Flytta över till en ugnsfast form.
5. Placera laxen med skinnet nedåt i en ugnssäker form av ungefär samma storlek som fiskbiten. Häll över såsen och toppa med smulad fetaost och soltorkade tomater.
6. Placera både grönsaker och fisk i ugnen och grädda i 20 minuter.
7. Servera. Rester kan lagras i en lufttät behållare i kylskåp i upp till 3-4 dagar.

Förberedelse: 10 min | Tillagningstid: 35 min | Portioner: 2-4