Rå choklad-cheesecake

Passar från 12 månader

Rå choklad-cheesecake
Vid min sons andra födelsedag ställdes jag inför ett litet dilemma. Eftersom han fyllde 2 – och hade några kompisar som är lite äldre – ville jag gärna göra en “riktig” tårta. Men vi föredrar att undvika vete och vi har hittills aldrig gett honom socker, så jag undrade om det fanns ett hälsosammare alternativ för både vuxna och barn.

Det första jag tänkte på var ett kaffeställe för rå mat i Soho som jag ofta besökte när jag bodde i London. En helg när jag letade efter något gott att ta hem till familjen, upptäckte jag deras råa cheesecakes med choklad och jordgubbar. De såg ut som cheesecakes. De luktade som cheesecakes. Och de smakade precis som cheesecakes. Hur kunde detta vara rå mat? De gjordes med nötter, frön, kakao och frukt. Efter middagen bjöd jag på några tårtbitar och lät min familj gissa vad höll på att äta. Ingen kunde gissa skillnaden.

Ett par veckor innan min sons födelsedag började jag experimentera med råa cheesecakes. Den första jag gjorde var blåbär – en lila tårta som inte kändes helt rätt. Med varje cheesecake jag gjorde blev de bättre och bättre – jag lärde mig att hasselnötter gjorde basen fet och fuktig, medan för mycket mandel gjorde att den smakade torrt och smuligt. Så småningom insåg jag att blötläggningen av cashewnötter var väldigt viktigt för att få en slät konsistens och jag bestämde mig att det fick bli en choklad-cheesecake till festen.

Recepttips
I många recept på råa cheesecake står det att det inte spelar någon roll om du blötlägger nötterna eller inte. Om du inte har tid att blötlägga cashewnötterna i detta recept i 3 timmar kan du ändå göra tårtan, men fyllningen blir inte lika slät, så det är bra att ha detta i åtanke.

Använd en matberedare eller en kraftig handmixer (som t ex en Bamix mixer) för att blanda och bearbeta ingredienserna.

Speak Your Mind

*

Trackbacks

  1. […] består av endast en handfull ingredienser, alla av dem råa och obearbetade. Basen till vår rå cheescake förvandlades till en brownie en dag när jag experimenterade och hade idén att lägga till […]