Viktiga vitaminer & mineraler

Viktiga vitaminer & mineraler

Kalcium
Finns i: mjölk, yoghurt, gröna bladgrönsaker, broccoli, spenat, lax, sardiner.
Oumbärlig för bentillväxt och styrka, blodproppar, muskelkontraktion, och överföringen av nervsignaler.

Kolin (vitamin B-komplex)
Finns i: mjölk, lever, ägg.
Spelar en nyckelroll i produktionen av celler och signalsubstanser.

Krom
Finns i: kött, fågel, fisk, vissa spannmål.
Hjälper till att kontrollera blodsockernivån.

Koppar
Finns i: fisk och skaldjur, nötter, frön, hela korn.
Viktigt i metabolismen av järn.

Fiber
Finns i: ärtor, linser, svarta bönor, frukt, grönsaker, bröd, fullkorn.
Hjälper till med matsmältningen och underhåll av blodsockernivåer, minskar risken för hjärtsjukdom.

Fluor
Finns i: fluoriderat vatten, några havsfiskar.
Förhindrar uppkomsten av hål i tänderna och stimulerar tillväxt av ben.

Folsyra (Folat)
Finns i: mörka / bladgrönsaker, berikat och fullkornsbröd, vetegroddar, bönor, vattenkrasse.
Nyckel för utveckling av celler, protein-metabolism och hjärtats hälsa, gravida kvinnor, hjälper till att förebygga fosterskador.

Jod
Finns i: bearbetade livsmedel och jodiserad salt.
Viktigt vid produktion av sköldkörtelhormon.

Järn
Finns i: kikärter, bönor, linser, kött, ägg.
Nyckelkomponent i röda blodkroppar och många enzymer.

Magnesium
Finns i: gröna bladgrönsaker, paranötter, mandel, sojabönor, hälleflundra, quinoa.
Hjälper till med hjärtrytmen, muskel- och nervfunktion, benstyrka.

Mangan
Finns i: nötter, bönor och andra baljväxter, te, fullkornsprodukter.
Viktigt för att bilda ben och vissa enzymer.

Molybden
Finns i: baljväxter, spannmål, nötter.
Nyckel i produktionen av vissa enzymer.

Fosfor
Finns i: mjölk och andra mejeriprodukter, ärtor, kött, ägg, vissa spannmål och bröd.
Låter cellerna fungera normalt, hjälper kroppen att producera energi, nyckel till bentillväxt.

Kalium
Finns i: sötpotatis, bananer, yoghurt, gulfenad tonfisk, sojabönor.
Viktigt för att bibehålla normal vätskebalans, hjälper till att kontrollera blodtrycket, minskar risken för njursten.

Selen
Finns i: organkött, skaldjur, en del växter (om det odlas i jord med selen), paranötter.
Skyddar cellerna från skador, reglerar sköldkörtelhormon.

Natrium
Finns i: livsmedel som natriumklorid (salt) har lagts till, liksom saltat kött, nötter, smör och ett stort antal förädlade livsmedel.
Viktigt för vätskebalansen. Bebisar och barn bör äta mer än 2 g natrium per dag (vilket de kommer lätt att nå från mat utan att lägga till extra salt).

Vitamin A
Finns i: sötpotatis med skal, morötter, spenat, berikade spannmål.
Nödvändig för normal syn, immunförsvar, reproduktion. Levern omvandlar betakaroten till vitamin A – så kravet är betakaroten inte vitamin A.

Vitamin B1 (Tiamin)
Finns i: fullkornprodukter, berikade och fortifierade produkter, bröd, spannmål.
Låter kroppen bearbeta kolhydrater och vissa proteiner.

Vitamin B2 (Riboflavin)
Finns i: mjölk, bröd, berikade spannmål.
Nyckel i metabolism och omvandlingen av mat till energi, hjälper till att producera röda blodkroppar.

Vitamin B3 (Niacin)
Finns i: kött, fisk, fågel, berikade och fullkornbröd, berikade spannmål.
Hjälper matsmältningen och omvandlingen av mat till energi, viktig i produktionen av kolesterol.

Vitamin B5 (Pantotensyra)
Finns i: kyckling, nötkött, potatis, havre, spannmål, tomater.
Viktigt i fettsyremetabolismen.

Vitamin B6
Finns i: berikade spannmål, berikade sojaprodukter, organkött.
Viktigt för nervsystemet, hjälper kroppen att metabolisera proteiner och socker.

Vitamin B7 (Biotin)
Finns i: lever, frukt, kött.
Hjälper till med syntesen av fett, glykogen och aminosyror.

Vitamin B12 (Kobalamin)
Finns i: fisk, fågel, kött.
Viktigt i produktionen av röda blodkroppar.

Vitamin C
Finns i: röd och grön paprika, kiwi, apelsiner, jordgubbar, broccoli.
Antioxidant som skyddar mot cellskador, stärker immunförsvaret, bildar kollagen i kroppen.

Vitamin D (Kalciferol)
Finns i: fiskleveroljor, fet fisk, berikade mjölkprodukter, berikade spannmål.
Det enda sättet att få tillräckligt med D-vitamin är att tillbringa tillräckligt med tid i solen eller ta ett D-vitamintillskott, som är säkert för barn och som ges som standard i Skandinavien. Avgörande metaboliserande kalcium för friska ben.

Vitamin E (Alfa-Tokoferol)
Finns i: berikade spannmål, solrosfrön, mandel, jordnötssmör, vegetabiliska oljor.
Antioxidant som skyddar cellerna mot skador.

Vitamin K
Finns i: gröna grönsaker som spenat, collards, och broccoli, brysselkål, kål.
Viktigt i blodets koagulering och benhälsa.

Zink
Finns i: rött kött, vissa skaldjur, berikade spannmål.
Stödjer kroppens immunförsvar och nervfunktion, viktigt i reproduktion.