Mandel

Mandel

Mandlar är extremt koncentrerad, mycket näringsrik mat som har en tredjedel mer protein än ägg. Mandlar innehåller mycket B-vitaminer och mineraler som järn, kalium, kalcium, zink och magnesium, som alla är viktiga för hud, ben och hår och för att läka sår på känslig hud.

Tips och tricks

Kroppen absorberar alla dessa näringsämnen bäst när de tas med vitamin C. Mandelmjölk är ett gammalt naturligt botemedel för matsmältning och andningsproblem och brukade vara många barns första mat. Mandelmjölk är därför perfekt för barn med mejeriallergier. Den köpta versionen innehåller ofta andra ingredienser, se nedan för recept som inte gör det.

Vårr hetaste tips av alla: mandelmjöl (mald mandel) kan användas i stället för vetemjöl i stort sett varje recept, i stället för ströbröd när man gör fiskpinnar eller blandas in i smoothies eller när man vill ha lite cremigare konsistens. Att använda mandel i en måltid sänker GI-innehållet och ger en fin smak som bebisar och barn ofta verkligen gillar. För äldre barn (äldre än 5) är mandlar ett perfekt mellanmål.

Roliga fakta att dela med dina barn

Mer än 5.000 människor i USA heter “Almond”.

Mer än 1,2 miljoner bikupor krävs för att pollinera Kaliforniens mandelgrödor.

Mandlar är egentligen frukter och inte nötter – de är besläktade med körsbär, plommon och persikor.

Säsong

Mandlar finns att köpa året runt. De är i säsong under sommaren.

Relaterade recept

Glutenfria fiskpinnar
Hemlagad mandelmjölk
Sockerfria äppel- & morotsmuffins
Glutenfria kyckling- & päronbollar
Power-smoothie
Hemlagad fruktigt nötsmör
Bircher müsli