Ägg

Ägg

Inom hälsokretsar är den allmänna uppfattningen att ägg är “den bästa proteinkällan på planeten”. Utöver att de innehåller alla nio essentiella aminosyror har ägg dessutom ett högt innehåll av proteiner av hög kvalitet och är laddade med näringsämnen som järn. Barn som är äldre än 6 månader gamla behöva extra järn i kosten, vilket gör ägg till en bra tidig mat. Det kan dock vara smart att inte ge äggvitan tills barnet är minst 10 månader gamla för att undvika äggvitsallergier.

En av de viktigaste hälsoeffekterna av äggen är det höga kolininnehållet i äggulorna. Experter tror att en tidig exponering för Kolin (under de första tre åren i livet) kan öka minneskapaciteten. Ägg är alltså viktigt för ditt barns utveckling av hjärnan. De är dessutom billiga, och snabba och lätta att laga. Nedanför finns det länkar för äggbaserade recept som din bebis eller ditt barn kommer att älska!

Tips och tricks

Det finns så många olika sätt att laga ägg på att du säkert kommer att hitta en som ditt barn gillar. Vissa barn gillar den gummiliknande konsistensen av kokt äggvita, medan andra kanske går igenom faser av att inte vilja äta ägg alls. Ett enkelt och ofta lyckat sätt att servera ägg är att göra äggröra eller en omelett.

Detta är också det perfekta sättet att packa i mer näringsämnen: Du kan till exempel rosta morötter, paprika och rödbeta i omeletter eller lägga till hackade örter, ruccola och till och med gröna bönor. När du gör äggröra eller omelett kan du också blanda i lite mjölk och ost (mozarella har det lägsta innehållet av mättat fett) för att ge ägget en något fluffigare konsistens.

Roliga fakta att dela med dina barn

Ägg snurrar lätt om de är hårdkokta, men vinglar om de är råa. Det kan vara bäst att prova detta trick med ett hårdkokt ägg!

Färgen på äggskalet är inte är relaterad till näringsämnen, smak eller kvalitet. Vita ägg produceras av hönor med vita öron. Bruna ägg produceras av hönor med röda öron.

Det finns nära 150 kycklingarter och hundratals kycklingraser.

En genomsnittlig frisk höna lägger cirka 350 ägg under sin livstid, beroende på ras.

Säsong

Ägg finns att köpa året runt. Det är bäst att äta ekologiska ägg.

Relaterade recept

Glutenfria fiskpinnar
Glutenfria kyckling- & päronbollar
Savoury muffins