Bovete

Boveteflingor
Bovete är ett föga känt superlivsmedel, som liksom quinoa faktiskt är ett frö snarare än ett korn. Det användas dock som ett korn och är mer näringsrik än ett frö. På grund av sitt proteininnehåll ligger den lägre på den glykemiska skalan än ris, majs eller vete, vilket innebär att den främjar balanserat blodsocker och därmed energi. Den minskar även risken för allergier och allt detta gör den till perfekt supermat för babisar och barn. Bovete är rik på viktiga proteiner och aminosyror och innehåller inget gluten, det betyder att den är riskfri för personer med glutenallergi eller celiaki, eller för dem som bara vill följa en diet med låg glutenhalt för hälsans skull.

Tips och tricks

Bovete kokar mycket snabbt, och även om många barn och barn älskar smaken av bovete tycker kanske inte alla om konsistensen. Om ditt barn går igenom en fas och inte gillar “bitar” som ris och bovete, kan du prova få en mjukare konsistens genom att blanda med yoghurt eller en tomatbaserad sås, beroende på vad du själv har för mat på bordet. Vissa säger att man aldrig ska “dölja” ingredienser för att få ditt barn att äta dem – vi håller inte med. Vi tycker att det viktigaste är att du hittar ett sätt att få ditt barn att äta näringsrik mat. Så länge du inte tvingar dem att äta, tror vi inte att det gör någon skada att uppmuntra dem med hjälp av små knep, och när fasen har passerat är de redan vana vid smaken.

Ett bra sätt att inkludera bovete i ett barns kost är genom att servera boveteflingor som gröt. Du kan köpa boveteflingor i de flesta livsmedels- och hälsobutiker – blanda i lite riven frukt eller bär för att få ett snabb, näringsrik frukost. Klicka nedan för recept!

Roliga fakta att dela med dina barn

Bovete har närt människor sedan den 8:e årtusendet f Kr.

Bovete kan odlas i mycket kalla områden och odlas på kanterna av den tibetanska platån (slå upp det på kartan!).

Bovete är egentligen ett frö snarare än ett korn, och är besläktat med rabarberfamiljen.

Säsong

Bovete planteras i slutet av sommaren och äts under hösten, eftersom det tar två månader att skörda.

Relaterade recept
Kommer inom kort!