Avokado

Avokado
Denna goda och nyttiga frukt utgör fantastisk mat, full av de antioxiderande vitaminer K, A, C och E, folat och kalium, en del protein och – särskilt viktigt för bebisar och barn – de är fullpackade med viktiga fettsyror i form av enkelomättade fetter. Avokadon är en perfekt första måltid för spädbarn eftersom den är lättsmältad, sannolikt inte allergiframkallande och många barn älskar den krämiga konsistensen och den milda smaken. Avokado kan man ge med sked direkt ur skalet eller blanda med bär och yoghurt för att göra en smoothie.

Tips och tricks

Välj den mjukaste avokadon för spädbarn, som inte gillar hårda bitar. Ät en mjuk avokado rätt från skalet genom att skära den på längden och ta bort kärnan. Alternativt blanda den med yoghurt och frukt för att göra en smoothie. Se nedan för recept med avokado!

Ett tips för unga flickor som (ännu) inte är stora fan av den gröna frukten: avokado är känt för att vara utmärkt mat för äldre barn och tonåringar eftersom den stimulerar produktionen av kollagen, hjälper minska akne och hjälper bilda ren och fin hud. Den är också bra för gravida kvinnor på grund av det höga näringsinnehållet, särskilt folat och EFA. Avokado har även nyligen visat sig öka upptagningen av de viktiga näringsämnena lykopen och betakaroten med upp till 400%, troligen eftersom den är rik i EFA.

Rolika fakta att dela med dina barn

Avokado är också känd som alligatorpäron, vilket återspeglar dess form och dess läderliknande hud.

Avokado heter “ahuacatl” i Aztec.

Avokado är frukten från Persea americana, ett extremt högt träd, som växer upp till 65 meter i höjd. Barn som är inte sugna på att smaka avokado kan bli motiverade om du uppmuntrar dem att rita ett avokadoträd och att äta de magiska frukterna som faller ner!

Säsong

Det finns så många olika typer av avokado och olika regioner för att odla dem att avokado finns att köpa året runt. California Haas avokadon anses vara i säsong från vår till höst.

Relaterade recept

Avokado- & jordgubbssmoothie