Födoämnesallergier

Födoämnesallergier
Förutom mat som du kanske vill undvika av hälsoskäl finns det också ett antal livsmedel som är kända för att orsaka allergiska reaktioner eller matsmältningsproblem hos spädbarn och små barn. Den senaste vägledningen från både engelska och svenska statliga myndigheter är att det inte längre finns något behov av att använda 4-dagars-regeln när du börjar med smakportioner. 4-dagars-regeln – som betyder att introducera mat en smak i taget och bara ge detta mat under fyra dagar i rad utifall en allergi förekommer – kan nu skippas om det inte finns mat- eller andra allergier i familjen, eller om du inte misstänker att ditt barn kan ha allergier mot vissa livsmedel. Vid matning av fast mat kan du till exempel börja med att blanda osannolika allergener som morötter, palsternacka, potatis och avokado. Om ditt barn får en reaktion på något (röda märken runt munnen efter måltiden kan vara ett tecken på det) kan det vara värt att byta till 4-dagars-regeln tills den orsakande ingrediensen upptäcks.

Många föräldrar är mycket försiktiga när de matar sina bebisar och barn. Vi har skapat en lista för att hjälpa dig känna igen livsmedel som kan vara problematiskt för vissa barn samt de som bör undvikas helt och hållet för säkerhets skull. Med dessa i åtanke tycker vi dock det är viktigt att fokusera på att njuta av riktig mat snarare än att fokusera på saker som kan gå fel – tänk på att mat ska vara ett nöje och inte bekymmer.

Om du väljer att introducera fast föda tidigt är det starkt rekommenderat att barn under 6 månader aldrig får några av de nedanstående livsmedel eftersom tarmsystemen inte är mogna nog att hantera dem.

Livsmedel som kan orsaka allergier och matsmältningsproblem hos vissa små barn
Vete
Choklad
Soja
Jordnötter / jordnötssmör
Mjölk, förutom bröstmjölk och modersmjölkersättning (livsmedel som innehåller mjölk går bra men ska dock inte ges som hel dryck tills barnet fyller 1 år)
Citrusfrukter
Sesamfrö
Ägg (speciellt äggvita)
Skaldjur, som hummer, räkor och krabba
Jordgubbar
Starka kryddor som kanel
Jäst
Honung (honung kan innehålla sporer av botulism som visserligen inte är farligt för vuxna men som kan vara dödliga för spädbarn vars immunsystem inte kan hantera dem – ge aldrig honung till barn yngre än 1 år)

Livsmedel som kan utgöra en kvävningsrisk
Stora bitar av frukt, grönsaker eller kött
Popcorn
Torkad frukt (kan expandera i halsen, ge därför inga stora bitar)
Hela små frukter som vindruvor, tomater (bör skäras i halvor eller fjärdedelar)
Nötter
Marshmallows