Ekologisk mat – varför?

Ekologisk mat

Kemikalier och gödselmedel

Det finns många skäl till varför ekologiskt är bättre, den viktigaste är dock att ekologiska livsmedel inte innehåller kemiska bekämpningsmedel och generellt smakar bättre (framför allt frukt och grönsaker). Även om det är en kontroversiell fråga, tror vi fortfarande att det är bäst att äta mat som odlas utan kemikalier när det är möjligt. Om du inte har råd att köpa ekologiska produkter, vilket kan vara mycket dyrt i Skandinavien, kan du försöka odla dina egna! Vissa frukter och grönsaker, som tomater och sallad, är förvånansvärt enkla att odla och kräver lite utrymme. Ekologiskt producerad mat är också fri från smakförstärkare, konstgjorda sötningsmedel, de flesta E-nummrar och är inte genmodifierad.

The Dirty Dozen

Här är en lista på 12 livsmedel som i studier har visats innehålla flest bekämpningsmedelsrester. Om du inte alltid kan äta ekologiskt på grund av kostnad / tillgänglighet och du måste prioritera, kan du sätta dessa på toppen av din shoppinglista för ekologiska varor:

1. Äpplen
2. Selleri
3. Jordgubbar
4. Persikor
5. Spenat
6. Nektariner
7. Vindruvor
8. Paprika
9. Potatis
10. Blåbär
11. Sallad
12. Grönkål