Bra Mat för Spädbarn: 4-6 Månader

sweetveggiepuree_edited_small
Föräldrar frågar oss ofta om idealiska livsmedel för olika åldrar och stadier och våra receptsidor är ännu inte så omfattande som vi skulle vilja, så vi har sammanställt den här listan som en referens. Vi kommer att uppdatera den när vi får nya idéer eller nya uppgifter.

Avvänjning vid 4-6 månader

Rekommendationerna för när man ska introducera fast föda varierar mellan olika länder. Sverige och Storbritannien rekommenderar nu att vänta till 6 månader innan du börjar med fast föda. Sveriges rekommendationer ändrades från 4 månader till 6 månader ganska nyligen och “provsmakning” mellan 4 och 6 månaders ålder är nu det rekommenderade. Oron är att barnets mag-tarmkanal ännu inte är fullt utvecklad, vilket kan orsaka allergier, om ett livsmedel äts vid för tidig ålder (eller för sen). Dessa är endast riktlinjer och alla barn är olika. Det kan vara klokt att leta efter tecken på beredskap för fasta ämnen . Medan vissa barn inte kommer att vara redo för fasta ämnen före 6 månader, är andra barn redo att börja äta större mängder (Fewtrell, 2010). Därför är det viktigt för föräldrar att veta vilken mat som är bäst för deras barn att konsumera före 6 månaders ålder och hur de kan tillreda/tillaga dem.

Vid ungefär 4 månaders ålder har många barn en tillväxtspurt och börjar äta oftare och vaknar på natten för att äta. Bara detta är inte nog för att föreslå att ditt barn är redo för fasta födoämnen. Men om ditt barn är hungrigt mycket oftare än vanligt, kan hålla huvudet på rätt sätt, har förlorat tungreflexen, som skjuter mat tillbaka ut ur munnen och greppar mat från din tallrik (kanske desperat?), så är det ett gott tecken på att han/hon är redo att börja med fast föda, speciellt om han/hon har hunnit bli 5 månader.

Vi rekommenderar att göra all mat från grunden av färska, ekologiska grönsaker, fisk och kött från betande djur och att undvika halvfabrikat. Barnets matsmältningssystem kanske inte är redo för stärkelserika livsmedel i denna ålder, men några är: det är individuellt. Oavesett om ditt barn kan äter sädesslag eller inte, för att barn i den här åldern brukar äter små mängder vi tycker att det är bättre att rekommenderar naturlig näringsrik mat, som orgel kött, kött, avokado, äggula och fet fisk. Det finns ett undantag till detta. Färska studier tyder på att gluten bör införas senast vid 7 månaders ålder (men inte före 4 månaders ålder) för att minska risken för glutenintolerans (Chmieliewska, 2013) och veteallergi (Poole, 2006). Oavsett tidpunkten för introducering av fast föda, har amning under längre perioder visat sig ha en skyddande effekt, åtminstone under det första levnadsåret (Nedeljko et al, 2010).

GrönsakerFruktProteinFett och oljor
(Ekologisk)(Ekologisk)(Ekologisk/Gräsbeteskött)(Ekologisk)
SparrisÄpple (ångad)BiffKokosolja
VintersquashAvokadoKycklingAvokadoolja
BroccoliAprikoserKycklingleverOlivolja
MorotCantaloupeÄlgTorskleverolja
GurkaBlåbärKoljaSmör (Gräsbeteskött)
Gröna bönorPersikaLamm
PalsternackaBjörnbärKölever
PumpaHallonÄggula
ZucchiniPlommonTorskröm
Papaya

Några ord om avvänjning

BLW (Baby-led weaning, där barnet själv styr avvänjningen) är på modet dessa dagar, och vi tycker att det är bra att uppmuntra barn att äta själv så tidigt som möjligt. Dock är alla barn olika och det viktigaste är att ditt barn äter en mängd olika smaker och näringsämnen. Så länge du tittar på ditt barns signaler, tycker vi inte att det spelar någon roll om du skedmatar, låter barnet äta mosad mat själv eller ger henne/honom bitar (eller en kombination). Enligt vår mening är en kombination perfekt eftersom du kan blanda in många fler örter, kryddor och smaker i puréer i tidig avvänjning.

“Baby-Led Weaning”-böckerna verkar också för att främja idén att bortsett från honung, kan ditt barn äta vad du äter. Det är sant under vissa förutsättningar. Om du äter en hälsosam, varierad diet utan processade livsmedel, några bra fetter och endast lite salt, kan ditt barn äta vad du äter. Men många (de flesta?) vuxna äter inte en sådan kost. Kom ihåg att ditt barn aldrig har smakat socker, salt, McDonalds hamburgare eller korv. Huruvida ett barn utvecklar en livslång smak för hälsosam mat eller ohälsosam mat beror mycket på den tidiga kosten (se till exempel Kudlova, 2012).

Grönsaker kan vara mosade (inte till en slät puré, men utan stora bitar) för mycket tidiga ätare och blandas eller mosas med några droppar olivolja eller avokadoolja, några örter och kanske en bit mjuk, mogen avokado.

Superfoods för spädbarn 4-6 månader


Frukt och grönsaker

SPARRIS

Sparris är en utmärkt källa till vitamin K, vilket hjälper till att bygga starka ben. Den innehåller inulin, som främjar goda bakterier i tarmen och saponiner, som är antiinflammatoriska. Det är en utmärkt tidig spädbarnsmat eftersom sparris, förutom att vara väldigt nyttig, har en något bitter smak. Det är en bra idé att införa bittra livsmedel tidigt till barn under denna ofta entusiastiska ätfas.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Ånga och puréa tillsammans med annan mat såsom avokado, morötter, pumpa och/eller ett protein som kyckling samt vissa örter såsom rosmarin, timjan eller basilika. Servera i små bitar, om ditt barn klarar av att plocka upp dem själv. Lägg små strimlor och bitar i soppor, grytor eller till och med köttfärssås.

Sparrisrecept 4-6 månader
Söt vegetabilisk puré

SQUASHEN
Butternut squash innehåller extremt höga halter av det immunitetsskyddande, naturliga solskyddsmedlet betakaroten och är en rik källa till antioxidanter, fibrer, C-vitamin, mangan, vitamin B6, kalium och vitamin K. Det är en perfekt tidig mat eftersom den är söt, mjuk och lätt att tillreda.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Blanda med lite fett, såsom avokado eller olivolja, för bättre näringsupptag och för smakens skull. Den kan blandas med andra grönsaker, som morötter och palsternacka samt någon form av kött.

Butternut squash recept 4-6 månader
Butternut squash Soppa

BROCCOLI
Broccoli är mycket rik på vitamin C och K och är en bra källa till folater, vitamin A och fibrer. Därför är det en superfood för spädbarn och barn som behöver massor av vitamin K, för att hjälpa till att bygga växande ben. Eftersom broccoli innehåller cellulosa och fibrer kan det orsaka gasbildning hos vissa barn, så introducera den i små mängder till att börja med.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Ånga och mosa, eller mosa ihop med andra grönsaker såsom morötter, palsternacka och/eller pumpa. Mosa i en avokado eller stänk på lite avokadoolja, som en källa till bra fetter. Lägg till lite protein såsom kyckling, fisk eller en tesked kokt lever från betande djur.

Broccolirecept 4-6 månader
Söt vegetabilisk puré
Äppel-, blåbär- och broccolipuré

MOROT
Morötter innehåller mycket höga halter av det immunitetsskyddande, milt solskyddande ämnet betakaroten och är extremt effektiva för att minska CVD-riskerna enligt ny forskning (Griep, 2011). Morötter är en bra första mat, eftersom de är söta och friska i smaken och blandar sig väl med många andra livsmedel.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Ångkoka. Ångkokning av hela grönsaker gör att fler näringsämnen bevaras än om man hackar dem först (2). Efter ångkoningen kan du puréa dem grovt eller mosa med en gaffel och kombinera dem med ett fett som avokado eller avokad olja. Blanda i en del andra grönsaker som ångas, såsom palsternacka och gröna bönor, för en blandad grönsakspuré. Tillsätt en liten mängd protein från listan nedan och du har en måltid.

Morotsrecept 4-6 månader
Paprika, morot och palsternacka
Söt vegetabilisk puré

GURKA
Gurkor är rika på vitamin K och lignaner och deras antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper har upprepade gånger bekräftats i studier gjorda på djur. Skalet är mycket näringsrikt, men innanmätet är mjukt och en bra första mat.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Skala och gröp ur de vattniga kärnorna i gurkans mitt. Anävnd som del av en juice eller bara hacka i små bitar. Använd överblivet skal och fastare gurkkött i din egen sallad.

GRÖNA BÖNOR
Haricot verts, eller gröna bönor, är mycket rika på vitamin C, K och A såväl som mangan och fibrer.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Använd i soppor, stuvningar och puréer. Blanda väl i denna ålder, eftersom gröna bönor kan vara trådiga och deras långa, tunna form kan innebära en kvävningsrisk. Var därför noga med att ta bort alla strängar och hacka upp i små bitar.

PALSTERNACKA
Palsternacka innehåller polyacetylen, antioxidanter och är rik på C-vitamin, B och folsyra. Halten av naturligt socker är högre än hos andra grönsaker, men det är en bra första spädbarnsmat eftersom den är söt och snabbt kan kokas mjuk.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Erbjud bitar av mjuk palsternacka eller mosa den med andra grönsaker såsom morötter. Lägg till några bra fetter i form av olivolja eller avokadoolja, eller avokadokött och örter som basilika eller oregano plus en sked av protein från listan nedan.

Palsternacks recept 4-6 månader
Paprika, morot och palsternacka

PUMPA/VINTERSQUASH
Vintersquash är extremt rik på det immunitetsskyddande, naturligt solskyddande ämnet betakaroten och är en rik källa till antioxidanter, fibrer, C-vitamin, mangan, vitamin B6, kalium och vitamin K. Vintersquash är en perfekt mat att introducera tidigt eftersom det smakar sött så barnen älskar det.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Vintersquash är perfekt att servera, blandad med lite fett som avokado eller olivolja för bättre näringsupptag och för smakens skull. Den kan blandas med andra grönsaker som morötter och palsternacka och någon form av kött. Vi förbereder vinter- eller kabochasquash genom att rosta den hel i 20 minuter tills den är mjuk nog att skiva. Vi skivar squash, tar bort innanmätet helt, strör på kanel och ringlar olivolja över den. Stek sen i ytterligare 20 minuter tills den är mjuk och servera skuren i tärningar i sallader, som ett mos eller som tilltugg.

Pumpa recept 4-6 månader

ZUCCHINI
Sommarsquash/zucchini är mycket rik på vitamin C, molybden och vitamin B6, liksom många andra näringsämnen.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Sommarsquash är mjuk, lätt och går snabbt att ånga vilket är perfekt när du har bråttom.
Den kan användas till soppor, mixas till puréer eller serveras i stora bitar. Den är så mjuk att barn kan äta väl ångade bitar av sommarsquash från 6 månader.

Zucchinirecept 4-6 månader
Söt vegetabilisk puré

ÄPPLE (ångas)
Äpplen innehåller mycket pektin, fytonäringsämnen och polyfenoler. De är läckra att ånga eller servera färska och ångade äpplen kan mosas för att göra ett gott ( men mycket sött) äppelmos. Barn älskar smaken av äpple.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Skala och ånga tills äpplet är mjukt. Mosa eller erbjud kylda bitar om de är mycket mjuka. Du kan även blanda dem med grönsaker som morötter och andra frukter som björnbär eller hallon eller avokado. Frysta bär bör kokas i en minut enligt gällande rekommendationer.

Äppelrecept 4-6 månader
Hemlagat äppelmos

AVOCADO
Avocado är extremt rik på fiber och är även rik på vitamin K, folsyra, vitamin C, vitamin B5 och kalium. Den är full av bra fetter och kan med fördel användas till sallader eller puréer eller bara fungera i en skål för sig. Den kommer att hjälpa ditt barn att ta upp många fler näringsämnen från mat. Därför ser vi den som en idealisk första frukt. Förutom att vara mycket hälsosam, är en mogen avokado mjuk och kan läggas till andra livsmedel eller ätas i små bitar. Det höga fiberinnehållet gör den nyttig, men att äta mycket * kan * göra avföringen lite lös den första dagen eller så.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Mosas tillsammans med andra grönsaker för att förbättra näringsupptaget eller ges som mjuka bitar som barn kan äta själva.

Avokadorecept 4-6 månader
Lax- och ärtpuré

APRIKOS
Aprikos är rikt på järn, betakaroten och fibrer. Det innehåller också tryptofan, ett humörhöjande näringsämne. Aprikoser är idealiska tidiga livsmedel på grund av deras näringsprofiler och för att de är mjuka och söta och barnen älskar dem.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Servera mjuka aprikoser råa. Skala dem till riktigt små barn eller hacka dem i små (3mm) bitar. Gör ett mos av dem om ditt barn har problem med att äta bitar.

CANTALOUPE
Cantaloupe är extremt rik på vitamin A och C. Det är en bra källa till kalium, folater och polyfenoler. Cantaloupe-melon är en bra första mat eftersom den är mycket söt och mjuk. Bebisar älskar att äta bitar av mogen, saftig melon, och få melonsaft i hela ansiktet på samma gång.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Mycket mogen kan den ätas rå i mycket små bitar, eller mosad med lite vatten eller havremjölk. Melonbitar är perfekt vid en picknick eller som ett snabbt mellanmål. Liksom många frukter innehåller melon mycket naturligt socker så det är en bra idé att blanda den med en avokado eller kombinera den med gurka och/eller avokadobitar för att undvika ett för stort sockerintag.

PERSIKOR
Persikor innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. Bebisar älskar dess söta smak.

Tillagning för barn som är 4-6 månader

Mycket mogen, rå och i mycket små bitar med skalet borttaget eller mosad med lite vatten eller havremjölk. Persikor är perfekta vid en picknick eller som ett snabbt mellanmål. Liksom många frukter innehåller persikor mycket naturligt socker så det är en bra idé att blanda dem med en avokado eller i kombination med gurk- och/eller avokadobitar för att undvika ett för stort sockerintag.

PAPAYA
Papaya är extremt rik på vitamin C och A, och innehåller även mycket höga halter folat, kalium och fibrer. De innehåller även papain, ett enzym som hjälper till att smälta proteiner. Antioxidanterna i papaya har visat sig skydda mot oxidation och fria radikaler i kroppen och folsyran samt fibrerna hjälper till vid sänkning av högt kolesterol.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Mycket mogen, rå och i mycket små bitar, eller mosad med lite vatten eller havremjölk. Papaya är perfekt vid en picknick eller som ett snabbt mellanmål. Liksom många frukter innehåller papaya mycket naturligt socker så det är en bra idé att blanda den med en avokado eller i kombination med gurk- och/eller avokadobitar för att undvika ett för stort sockerintag.

BLÅBÄR
Blåbär är extremt rika på antioxidanter, vitamin K, mangan och vitamin C. Vilda blåbär kan smaka bittert och ditt barn kan grimasera lite först, men vi tror att införandet av sura och bittra smaker i tidig ålder kommer att minska kinkighet senare.

Tillagning för barn som är 4-6 månader Frysta eller färska blåbär kan läggas i sallader eller fruktsallader, hackas och läggas i yoghurt, mosas för sig eller tillsammans med andra frukter eller blandas i en smoothie. De kan serveras varma eller kalla.

BJÖRNBÄR
Liksom andra bär, är björnbär extremt rika på C -vitamin och andra antioxidanter. Men det finns många kraftfulla ämnen i björnbär, inklusive ellagsyra, antocyaniner, katechiner och fytokemikalier. De har alla visat sig skydda mot skador i kroppen och de kan förebygga moderna sjukdomar som cancer.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Frysta eller färska björnbär kan läggas i sallader eller fruktsallader, hackas och läggas i yoghurt, mosas för sig själva eller med andra frukter eller blandas i en smoothie. De kan serveras varma eller kalla. Enligt gällande rekommendationer bör frysta bär kokas före användning.

HALLON
Hallon är en rik källa till mer än 25 viktiga fytonäringsämnen – i stora mängder – och en utmärkt källa till vitamin C och K och mangan. Hallon kan smaka surt och ditt barn kan grimasera lite till en början, men vi tror att införandet av sura och bittra smaker i tidig ålder kommer att minska kinkighet senare.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Frysta eller färska hallon kan läggas i sallader eller fruktsallader, hackas och läggas i yoghurt, mosas för sig själva eller med andra frukter eller blandas i en smoothie. De kan serveras varma eller kalla.

PLOMMON
Plommon är rika på antioxidanter som vitamin C och är en bra källa till fibrer, kalium och vitamin K och A.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Mycket mogna ( mjuka) kan de serveras råa. Mosa/puréa dem med skal eller ta bort skalet och skär i mycket små bitar ( 3-4 mm).

Kött och fisk (Ekologiskt/Gräsbeteskött)

KÖTT (Gräsbeteskött)
Nötkött är en kontroversiell mat, både för att det innehåller mycket mättat fett och för att många studier har kopplat kött , konsumtion av rött kött i synnerhet – med olika sjukdomar. Men studierna är bristfälliga eftersom rött kött och bearbetat kött alltid studerats tillsammans och deltagarna som åt mycket rött kött var också mer benägna att ha andra ohälsosamma vanor. Ingen studie har tittat enbart på nötkött från gräsätande/betande djur. Det finns många fördelar med att konsumera nötkött från gräsätande djur. Det har dubbelt så mycket betakaroten och lutein än nötkött från djur som matats med säd. Det innehåller också en stor mängd hjärtvänlig CLA, liksom vitamin B12, zink, järn och andra viktiga B-vitaminer.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Strimla köttet i en matberedare eller för hand och tillsätt en matsked eller så av grönsaker. Servera tillagat kött strimlat eller hackat i små bitar som plockmat. Undvik att servera kött tillsammans med kalciumrika livsmedel som mejeriprodukter ( t.ex. mjölkbaserade såser) eftersom kalcium stör upptaget av järn.

KYCKLING (EKOLOGISK/GRÄSBETES)
Frigående, ekologisk kyckling innebär att djuren tillbringar sin tid utomhus och får sitt protein från insekter och maskar. Du kan läsa mer om vad betande, frigående och ekologisk innebär här ( länk). Kyckling är en utmärkt källa till tryptofan, vitamin B3, protein och selen, vitamin B6, fosfor och kolin. Barn älskar det för dess milda smak och konsistens. Det är en idealisk tidig mat eftersom den är mjuk när den kokats eller grillats och lätt kan strimlas.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Strimla i små bitar och mosa tillsammans med grönsaker eller – för de barn som kommit lite längre i tillvänjningen – servera i små bitar.

Kycklingrecept 4-6 månader
kyckling-, purjo- och rosmarinpuré < /a>

KYCKLING-/KALVLEVER (från betande djur)
Lever från friska, betande djur innehåller höga nivåer av essentiella näringsämnen, såsom vitamin A, vitamin B12, B5, B3, B6, koppar, tryptofan, kolin, folat, zink och järn. Den höga vitaminhalten är bra för immunförsvaret, men det innebär också att levern bör ätas i små mängder i denna ålder, kanske en tesked riven kokt lever, en gång per vecka, som mest.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Ångkoka eller torka – stek tills genomstekt och servera riven i en grönsakspuré ( 1-2 teskedar i denna ålder).

ÄGGULA
Äggula är en utmärkt källa till kolin, omega 3-fetter, tryptofan och selen och en bra källa till jod, B-vitaminer, protein och molybden. Att mosa den till en puré är ett läckert, snabbt och bekvämt sätt att lägga till protein till en bebis mat.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Vi serverar ofta våra äggulor rinnande eftersom rinnande äggula är mer näringsrik – och läcker – och dessutom har moderna jordbruksmetoder avsevärt minskat risken för salmonellainfektion. Dock är den officiella rekommendationen att helt koka äggulorna, så vi rekommenderar att du gör det, speciellt i den här åldern. Du kan koka ett ägg och sedan ta bort gulan och mosa den med avokadoolja och balsamvinäger : du kan servera äggulan i sin helhet, knäcka äggulan i en kastrull och försiktigt koka den eller vända ner den i lite olivolja eller avokadoolja.

Äggrecept 4-6 månader
Baby- omelett

LAMM (Gräsbeteskött)
Gräsätande lamm är en utmärkt källa för konjugerad linolsyra ( CLA), som i flera studier har visat sig vara mycket bra för hälsan. Det är en stor källa till tryptofan, protein, selen, vitamin B12, vitamin B3, zink och fosfor.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Strimlat och lagt till en grönsakspuré, stuvat tills mycket mjukt och serverat i små bitar. I en tagine med uppmjukade torkade frukter.

KOLJA
Kolja är en utmärkt källa till protein och till viktiga vitaminer, bland annat B-vitaminer, folat, riboflavin, tiamin och panthothensyra. Den innehåller också fosfor, magnesium, kalium, järn, kalcium, natrium, zink, koppar och mangan
Kolja är en milt smakande fisk, som har en låg halt kvicksilver så det är en perfekt, tidig mat.

Tillagning för barn som är 4-6 månader :
Koka i ugnen på medelvärme och mosa till en puré, eller ha det som plockmat. Var noga med att ta bort alla ben före servering.

Oljor och fetter

KOKOSOLJA ( ekologisk, kallpressad)
Att ekologisk, kallpressad kokosolja gör comeback som en hälsokost har kritiserats på grund av dess höga andel mättat fett. Kokosolja är rik på fettsyror med medellång kedja, såsom laurinsyra, som lätt kan smältas. Kroppen omvandlar laurinsyra i monolaurin, som ger många hälsofördelar inklusive förbättrad immunitet mot sjukdomar.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Kokosolja kan användas i alla typer av rätter. Den kan blandas med grönsaker eller i smoothies som en extra källa till hälsosamt fett eller till och med ätas direkt med tesked.

AVOKADOOLJA
Avokadoolja är en stor källa till karotenoider. Studier visar att antioxidanter som lykopen och betakaroten absorberas bättre från en sallad som inkluderar avokado. De är fiberrika och mycket rika på vitamin K, folsyra och vitamin C, B5 och B6 och kalium. De har en underbart rik smak och smakar utsökt.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Fräs eller grilla grönsaker i avokadooljan, ringla den på sallader eller använd för att göra dressing, mosa den med ägg och balsamvinäger som ett hälsosamt alternativ till majonnäs. Använd den i bakning eller matlagning i stället för andra oljor.

FERMENTERAD FISKLEVEROLJA
Fiskleverolja (CLO) är en gammal stapelvara och var en vanlig barndomstinktur i många år. Under 1990-talet uttrycktes farhågor om halten av vitamin A i CLO och läkarna slutade rekommendera den. Du kan läsa mer mer om det här. < /a> En fiskleverolja av god kvalitet med sin naturliga vitaminbalans bevarad är en utmärkt källa till näringsämnen. Det enda vi känner till är Blue Ice fiskleverolja. Detta är den vi äter hemma.

Tillagning för barn som är 4-6 månader
Blanda den rekommenderade dosen väl med ett glas havremjölk och servera. Berätta för dina barn är det en speciell gyllene saft. Mina barn älskar det.

Referenser

Fewtrell M, Wilson DC, Booth jag, Lucas A. Sex månaders exklusiv amning : hur bra är bevisen ? BMJ. 2010 Jan 13, 342 : c5955. doi : 10.1136/bmj.c5955. PubMed PMID : 21233152 [ < a href = " http://littlefoodies.se/baby-child-nutrition/ideal-baby-foods-by-age-4-6-months/ " title = " 6 månaders exklusiv amning, hur bra är bevisen ? " target = " _blank "> Pubmed < /a> ]

Griep 2011 [ Online < /a> ]

Kudlová E, Schneidrová D. kostmönster och deras förändringar i den tidiga barndomen. Cent Eur J Public Health. 2012 juni, 20 (2) :126-34. PubMed PMID : 22966737 [ Pubmed < /a> ]

Newcastle University, 2009 [ < a href="http://www.ncl.ac.uk/press.office/press.release/item/carrots-cooked-whole-are-better-for-your-health" target = " _blank "> Online < /a> ]