Morotspuré

Passar från 4 månader

Morotspuré

Allt du ger ditt barn under de första månaderna när han börjar äta fast föda bör vara mosat, som denna morotspuré. Om du använder en grönsak som behöver kokas, kan du istället ångan den lätt för att bibehålla all näring och smak. Istället för att köpa en ångmaskin så kan du enkelt ånga grönsaker i ett rostfritt durkslag som du kan hänga över en kastrull.

Detta recept är inte endast för små bebisar. Min son är nu 15 månader och äter fortfarande mosad morot. Som vanligt föredrar vi att använda ekologiska grönsaker för de skäl som anges här.

Till sist en kommentar om fettet i detta recept: många vitaminer är fettlösliga och de flesta barn äter endast små mängder (förutom min son, som har en bottenlös mage!). Spädbarn behöver massor av energi för att stötta den snabba tillväxten av kropp och hjärna. Därför är det klokt att lägga till lite bra fett till sina grönsaker i form av olivolja eller rent smör (inte margarin, som är alltför behandlad).

Recepttips
Om du använder morotspuré som första måltid, kan du blanda in lite bröstmjölk för att ge den en “mjukare” smak som ditt barn redan är van vid. Du kan även blanda i komjölk från 6 månaders ålder om inga allergier misstänks eller är bekräftade. För en jämnare puré, lägg till lite av kokvätskan i mixern tills den önskade konsistensen är uppnådd. När ditt barn kan tugga kan du minska tillagningstiden för att bibehålla fler vitaminer.
Om du använder ekologiska grönsaker bör all kokvätska sparas eftersom den innehåller många näringsämnen. Den kan istället serveras till ditt barn som dryck när den svalnat alt. blandas i soppor, grytor eller andra recept.
För äldre barn kan du experimentera med nya smaker genom att lägga till några färska örter, som salvia eller persilja, när du blandar i matberedaren.

Speak Your Mind

*