Mjölfria zucchini-muffins

Passar från 8 månader

Mjölfria zucchini-muffins
Många föräldrar, och jag är inget undantag, drömmer om att deras barn glatt skulle mumsar på grönsaker. Till skillnad från en del andra har jag dock inget dåligt samvete för att dölja grönsaker i smaskiga rätter och hoppas att barnen inte märker någonting. På så sätt vänjer sig barnen vid smaken, de får de näringsämnen de behöver och förhoppningsvis blir de mer benägna att äta grönsaker själva när de är äldre. Detta är åtminstone min teori!

Om du precis som jag gillar att ditt barn får i sig massor av hälsosamma vitaminer från grönsaker men ofta står inför utmaningen att laga lunch eller middag på kort tid, kommer du att älska denna maträtt. Den består främst av zucchini, smakar mest ägg och ost och ser ut som en muffin, vilket alltid är ett plus när det gäller mindre barn. Den är också väldigt billig, enkel och lättlagad. Du kan även lära äldre barn att laga den medan du lutar dig tillbaka och tar det lugnt en stund.

När vi gjorde dessa muffins för första gången på Theos 2-årsdag var jag tveksam till om barnen skulle äta dem med tanke på all pizza som fanns, men 40 av dem var redan uppätna innan alla gäster hade anlänt, så det tar jag som ett kvitto på att dessa är en fullträff även på barnkalas. De gör även att huset luktar väldigt gott.

Recepttips
Som namnet antyder är dessa muffins gjorda med zucchini. Du kan även laga dem med broccoli och morot, gul squash, spenat eller ärtor. Våga experimentera och låt oss veta vad som blir bra!

Jag är egentligen inget fan av mejeriprodukter, men ibland finns det inget som kan jämföras med ost och detta är ett av dessa tillfällen. Om du, som min son, verkligen inte kan äta ost kan du prova med samma ostersättning du vanligtvis använder. Jag har inte hittat en ersättningsprodukt jag gillar ännu så jag kan tyvärr inte rekommendera någon. Kanske kan du rekommendera en till oss? Låt oss veta i kommentarsfälten nedan.

Dessa muffins kan serveras för sig som ett mellanmål, eller tillsammans med en sallad eller grönsaker eller kanske med en rik soppa. De funkar bra på picknick, är lätta att ta med och kan ätas som en kall lunch men smakar ändå bäst direkt ur ugnen.

Speak Your Mind

*

Comments

 1. Hej..

  Stämmer det att det endast ska vara 1 ägg??

 2. Hej

  Blev överlycklig när jag hittade er blogg så mycket bra recept och bra tänk när det gäller mat!
  Jag har en fråga om mandlar i ett av era recept står det att det kan vara bra att vänta med mandlar pga allergier och ett annat recept så står det att det är från 8 månader på mjölfria muffins, ska man vänta tills barnet är 1 år? Jag har en pojke på 8 mån. Hur ska man introducera mandlar så att det inte blir en reaktion?

  Med vänlig hälsning, D

  • brabarnmat says:

   Hej D, vad roligt att höra att du gillar bloggen!!
   Angående mandlar: Tidigare trodde man att allergier kunde förebyggas om man väntade med att ge barn mandlar och andra nötter tills de var ett år gamla, men nyare forskning visar att det inte är så. Om du har nötallergier i familjen är det bäst att först prata med din BVC eller barnläkare. Om du inte misstänker att det finns någon allergi men du ändå vill vara försiktigt är det bäst att introducera långsamt. T ex kan du riva en bit mandel, blanda med en klick smör och ge till din son. Vanliga symptom av nötallergi är rodnad eller svullnad kring läpperna, klåda i munnen, och ont i magen med kräkningar. Om din son inte visar några tecken kan du öka mängden successivt tills du känner dig trygg att han tål mandlar.
   Tack för återkopplingen att det som stod i receptet var lite förvirrande, ska uppdateras!

 3. Har gjort dessa flera gånger nu, de tar slut fruktansvärd snabbt 🙂

  Ett litet tips från min sida:
  Istället för att klämma ur zucchinin med hushållspapper lägger jag all riven zucchini i potatispressen och pressar ur vätskan med den. Sparar papper och jag kan använda saften som bas i sås istället för färdig grönsaksbuljong.

 4. Hej! River man zucchinin med skalet på?

 5. Jag ser fram emot pröva dessa! Kan man använda vetemjöl istället för mandelmjöl?