Mini falafel

Passar från 10 månader

Mini falafel
Även om de flesta människor förknippar falafel med Libanon eller Egypten, är det fram tills idag oklart var den ursprungligen kom ifrån. De flesta länder i Mellanöstern har sin egen version av dessa smaskiga små bollar som är gjorda av bondbönor eller kikärter. Traditionellt är falafels friterade i olja, vilket ger dem en härlig knaprig skorpa – i detta recept valde vi en något hälsosammare version och bakar dem i ugnen istället.

Vår mini falafel är idealisk som plockmat, och den är även den perfekta storleken för små barn att hålla och mumsa i sig på egen hand. Den mjuka smaken gör dem till ett utmärkt alternativ att introducera ditt barn till en värld av lite annorlunda kryddor än de som vanligen används i vår västerländska mat. Men även resten av familjen kan njuta av dem förstås!

Falafel smakar bäst med dip – vi rekommenderar vår yoghurt-lime-dip med tahini eller vår sockerfri hemlagad tomatsås för en fantastisk falafel-upplevelse!

Recepttips
Om du har bråttom eller om du inte har torkade kikärter till hands, kan du även använda konserverade kikärtor. Kom dock ihåg att mängden natrium i konserverade kikärtor är mycket hög – du kan ta bort det mesta genom att dränera kikärterna väl och skölja dem under kallt vatten i en minut.

Speak Your Mind

*

Comments

  1. Vad glad jag är som hittat hit! Gjorde falafel (med lite fler kryddor i då min dotter är bara 3 mån) idag och de blev jättegoda. Tack för en bra sida 🙂

  2. Är det 16 bollar eller 16 portioner som avses? I såna fall vad är en portion? Hur många bollar?

    • brabarnmat says:

      Hej Calle, det blir 16 bollar i detta recept, som jag – med dip – räknade som ett portion för ett mindre barn, men det beror såklart på ålder och aptit! Nina

  3. Hej, jag undrar om falafel är nyttigt, försökte googla lite men står olika på varje sida så tänkte fråga vad du tycker?? Förövrigt var dem jättegoda och jag var barnvakt då jag inte har några egna barn (18år) och båda de 10 månaders ungarna tyckte det var supergott! 😀

    • brabarnmat says:

      Hej Anna, kul att ni gillade vårt falafelrecept! 🙂 Jag tycker absolut att falafel är nyttiga – kikärtor är en bra proteinkälla och rik i fiber. Fetthaltet blir såklart mycket lägre om du gräddar dem i ugnen istället av att steka dem i olja. Mina barn älskar falafel och det finns massor med olika dips som kan serveras med falafeln och som man kan gömma massa med grönsaker i om det behövs. 🙂

Trackbacks

  1. […] x morot, gurka, eller äpple, eller njut av den som tillbehör till vegetariska rätter, som våra mini falafel. Det går även bra att matcha såsen med kyckling eller […]

  2. […] i. Detta recept är ett bra komplement till våra kyckling, vitlök & kokos-burgare eller falafel. Recepttips Barn älskar smaken av gurka och yoghurt, så du skulle även kunna laga en supersnabb […]