Marockansk kyckling-tagine

Passar från 6 månader

Marockanska aprikos-kyckling-tagine/puré

Det marockanska köket sägs vara ett av de bästa och mest utvecklade i hela världen. Landet har exponerats för många olika kulturer under århundradena, och resultatet är ett rikt kök med många härliga kryddor och färger. Tagines eller tajines är långsamt kokta gryträtter som traditionellt lagas i en speciell lergryta med samma namn. Jag har ingen tagine hemma så jag använder en vanlig kastrull med lock för denna maträtt, sedan steker jag ingredienserna försiktigt i början och låter dem sjuda en stund med lite extra vätska.

Grönsakerna ger en ganska mjuk smak medan aprikoserna tillför en fin sötma, vilket gör denna tagine till en perfekt mat även för spädbarn. Gör en gryta för hela familjen, och ta helt enkelt ut en barnportion och blanda den i mixern i några sekunder tills konsistensen är precis rätt för din bebis. Voilà – alla är nöjda!

Recepttips
Eftersom vi ville göra det här receptet lämpligt för hela familjen, även små barn, valde vi att utelämna starkare eller kryddigare ingredienser. För att laga en vuxenversion, eller en version för större barn, kan du krydda upp rätten genom att steka hackad vitlök och lök med grönsakerna, samt lägga till en liten bit av urkärnad, finhackad röd chili. Att krydda med en lagom mängd nymald svartpeppar precis innan servering kommer att ge rätten en extra “smakskjuts”. För extra sötma, lägg i ett par torkade mjuka daddlar eller katrinplommon med dina aprikoser under blötläggningen.

Även om det inte är en vanlig födoämnesallergi så kan kanel ändå orsaka en allergisk reaktion. Om ditt barn är allergisk mot kanel kommer du troligen se att huden runt munnen blir irritaterad och röd. Vi har därför listat kanel som en frivillig ingrediens i detta recept. Jag måste dock erkänna att rätten smakar fem gånger så gott med kanel än utan det – så använd det om du kan!

Speak Your Mind

*

Comments

  1. Vilken fantastiskt fin och inspirerande hemsida! Jag har sedan ett par år tillbaka haft en sida som hetat alternativbarnmat.se som jag inte uppdaterat på sistone. I samband med en lillasysters tillkomst och hennes första måltider fick jag ny energi att skriva om barnmat och jag har nu styrt upp sidan och ändrat till bloggformat. Den finns på http://matforsmafolk.blogspot.com/. Jag kommer inte blogga frekvent utan mest se till att den info som finns hålls uppdaterad.
    Jag tror vi har liknande idéer, tankar och upplägg, sprider gärna er fina sida vidare och har lagt till en länk till den. Länka gärna till mig också om ni vill!