Detta är en av våra favoriter när det gäller frukostgröt eftersom den är så snabb och enkel att laga. Det finns även en sentimental koppling – mannagrynsgröt serverades ofta till middag hos mina morföräldrar när jag var liten. Än idag tycker jag att den är en mumsig frukostgröt för hela familjen. Mannagryn har en naturlig söt smak och är därför särskilt populär bland mina minstingar.
Mannagryn är tillverkad av durumvete och har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att den smältas långsamt och därmed håller blodsockernivån i schack. Mannagryn har hög proteinhalt och innehåller mycket kalium (viktigt för njurens funktion) samt zink och magnesium (som bl a främjar friska ben och nervsystem).

Recepttips
I detta recept toppar vi gröten med hemlagad skogbärskompott, fast det smakar även bra med äppelmos, toppat med hackade nötter och russin eller med kanel.    Skriv ut!    

Ingredienser
250 ml (1 c) mjölk (ko-, get-, havre eller mandelmjölk)
2 1/2 msk mannagryn
60 g (1/2 c) skogsbär, färska eller frysta

Tillagning
1. Värm bär i en liten kastrull. Lägg till en skvätt vatten om du använder färska bär. Koka upp under omrörning och ta av spisen efter några minuter när blandningen tjocknat lite. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Värm mjölken i en liten kastrull. Lägg till mannagryn och koka i 3-5 minuter under omrörning tills önskad konsistens uppnås. Ställ åt sidan och låt svalna.
3. Servera varm gröt toppad med bärkompott. Se till att testa temperaturen innan servering.

Förberedelse: 0 min | Koktid: 3-5 min | Portioner: 1