Lussekatter

Passar från 12 månader

Lussekatter
Lussekatter, även kallade Lussebullar, är en stor del av den svenska Lucia-traditionen som firas den 13:e december och som tillsammans med advent inleder julfirandet. Dessa goda små bullar sägs ha sitt ursprung i Tyskland från 1600-talet, och deras namn har faktiskt ingen anknytning till själva Lucia, utan till djävulen Lucifer, som i form av en katt skrämde barn, medan Jesus i skepnaden av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla borta den ljuskänsliga djävulen användes saffran för att färga bullarna ljusgula.

I slutet av 1600-talet kom lussekatterna till Sverige, men det var inte förrän på 1800-talet, då människor i Sverige började fira Lucia som bullarna började bli kända över hela landet och fick den anknytning till Lucia som de har idag. I Sverige är Lucia-dagen en höjdpunkt i många barns julfirande som är fylld med sånger och massor med läckra lussebullar, förstås!

Dessa bullar är enkla att baka med dina barn. Även om det mest är ett vuxenjobb att göra degen så kan mindre småbarn forma sina egna lussekatter. Att dekorera med russin är också en mycket populär aktivitet (även om mängden russin alltid mirakulöst verkar decimeras under detta steg i vårt hus).

Recepttips
Traditionellt formas lussekatter till runda kringlor eller s-formade kringlor. Men bakning med dina små är tänkt att vara roligt, så varför inte prova att göra en fjäril, en snigel, ett hjärta eller andra roliga former? Det är bäst att forma bullarna av ett helt stycke deg, eftersom mindre bitar som läggs på i efterhand kan ramla av under gräddningen. När ni dekorerar, se till att peta i russinen riktigt djupt så att de inte poppar ut medan bullarna är i ugnen.