Kyckling- & purjolökpuré

Passar från 6 månader

Kyckling-, purjolök- & rosmarinpuré
Ditt barn kommer att behöva börja äta protein vid en ålder runt 6-7 månader, beroende när han/hon började äta fast föda. Om du inte är vegetarian eller vill uppfostra ditt barn som vegetarian är det nu dags att införa lite kött, fågel och fisk i kosten. Kyckling är ett bra “intro-protein” eftersom den är mild, lätt att göra till puré samt passar bra till alla typer av grönsaker.

Purjolök är en läcker och söt grönsak. Vissa föräldrar är oroliga för att introducera kraftiga grönsaker som rotfrukter till barn, men purjolök är ganska mild och full av viktiga näringsämnen som vitaminer K, E och mangan. Det är en god idé att införa så många nya smaker som möjligt innan barnet blir 8-9 månader, då en del barn kan börja avvisa vissa smaker.

För de som inte vill mosa sitt barns mat kan detta recept göras som en barnledd avvänjningsrätt genom att hoppa över steg 4.

Recepttips
Vi har inkluderat rosmarin i detta recept men du kan använda vilken ört, torkad eller färsk, du vill. Basilika, timjan eller blandade örter skulle t ex vara ett bra komplement. Vi rekommenderar alltid att ånga grönsaker, eftersom det hjälper till att bibehålla både näringsämnen och smak. Även kycklingen kan med fördel ångas eller halstras för att undvika de kemikalier som skapas vid stekning. Den blir även mjukare och lättare att mosa till en puré. Om du inte har en, rekommenderar vi att du köper ett enklare ångkärl. De är ganska billiga och du kommer att använda den ofta.

Speak Your Mind

*

Comments

 1. Maria Frost says:

  Ni skriver att man ska ånga kycklingen i ett ångkärl, nu undrar jag om det går att ånga kycklingen i ett durkslag över en kastrull med kokande vatten? Som ni beskriver i ett annat recept att man kan ånga grönsaker på det sättet.

  Eller kan jag bara koka kycklingen tills den är färdig?

  Svara gärna på min mailadress.

  • brabarnmat says:

   Hej Maria, det går mycket bra att ånga kycklingen i ett durkslag över kokande vatten. Om man inte har varken ångkärl eller durkslag så funkar det även bra att lägga kycklingen direkt i vattnet men det blir skonsammare om du kan ånga den, fast det tar lite längre tid.