Vi gillar att ha roligt i vårt kök – vi gör vår bönsallad rödbetslila och våra ägg spenatgröna. Tack och lov hade Sam-I-Am rätt om gröna ägg, de smakar verkligen gott. Detta recept är som bäst när det äts efter en tredje läsning av Dr Seuss’ “Green Eggs and Ham” när dina småttingar är sugna på att prova på själva!

Små barn är ibland kinkiga när det gäller grön mat så denna äggröra funkar nog inte för alla. Min dotter är i en sådan fas och skulle tyvärr inte röra äggen för närvarande, trots att hon har ätit dem många gånger förut och min 4-årige son mumsar i sig så mycket han orkar. Min man och jag älskar grön äggröra, speciellt med lite svartpeppar och några färska örter.

Ägg är en av de rikaste källorna till metionin, en essentiell aminosyra vilket kosten måste innehålla. Metionin hjälper till att balansera hormoner, har antiinflammatoriska egenskaper och ökar upptaget av antioxidanter. Spenat innehåller höga halter vitamin K, A, mangan och folat och en bra källa till vitamin B, E och C samt järn och koppar. Dessutom är det en bra källa antiinflammatoriska glycoglycerolipider.

Recepttips
Alla gröna grönsaker fungerar i detta recept. Ekologisk grönkål är en till favorit. Vissa gröna grönsaker kan vara ganska bittra så vi rekommenderar att hålla sig till sötare sorter om man lagar till barn samt att undvika mangold. Vi föredrar färsk spenat framför fryst spenat av detta skäl.

Ingredienser
En handfull färsk bladspenat eller 50 g (1/4 c) fryst spenat (tinat, dränerat)
Några blad färska örter, t.ex. oregano, basilika eller timjan *frivilligt*
2 ägg
1 tsk olivolja, avokadoolja eller smör för stekning
1/2 schalottenlök eller 1/4 liten gul lök, tärnad

Tillagning
1. Lägg spenat, örter (om du använder det) och ägg i en matberedare och mixa i 30 sekunder.
2. Värma olja eller smör i en kastrull på låg till medelhög värme.
3. Lägg till lök och stek tills genomskinlig.
4. Lägg till äggsmeten och stek på medelvärme, skjuta röran mot mitten med en stekspade tills äggen har tjocknat.
5. Servera.

Förberedelse: 5 min | Tillagningstid: 5 min | Portioner: 1-2