Vi får ofta frågan hur man får barnen att äta fler grönsaker – så om du känner att du har ett barn som inte gillar grönsaker, så är du inte ensam! Det finns många olika åsikter om detta, t ex om man ska gömma dem bland annan mat eller inte, och hur viktigt grönsaker är över huvudtaget.

Jag tycker att det är mycket viktigt för barn att vänja sig vid att äta en mängd olika grönsaker, inte minst eftersom de innehåller vitaminer och mineralier samt hjälper kroppen att absorbera vitaminer och mineralier från andra livsmedel. Jag anser att det är viktigare att barnen äter grönsaker än hur de äter dem, iaf i lägre åldrar. Jag vet att det inte finns en universallösning som kommer fungera för alla – i vårt hem är det enklaste sättet att få våra småttingar att äta grönsaker att laga en grönsakssoppa. Så länge det smakar gott kan man stoppa i mer eller mindre vad som helst.

När det är kallt ute lagar vi soppa nästan varje dag. En soppa är snabb och enkel att göra och dessutom ett bra sätt att förbruka grönsaker innan de börjar bli gamla. Både barn och vuxna verkar alltid glada över att komma hem till en härlig doftande soppa. Grönkål och zucchini är rika på många näringsämnen inklusive vitaminerna B, C och K, kalium, magnesium, mangan, kalcium, rutin, quercetin, folsyra och vitamin C. Rutin och quercetin är viktiga antiinflammatoriska medel. Om ditt barn inte gillar soppa eller har svårt att äta den med sked kan du prova att servera den i ett glas istället och låta dem dricka den. Detta räcker ofta för att göra soppan ny och spännande!

Ibland kan en grön grönsakssoppa vara lite bitter, i så fall ger krämig kokosgrädde/mjölk en perfekt balans – och du behöver inte snåla på den heller. Så länge du inte lägger till för mycket vatten så blir detta recept en tjock soppa som är en mättande lunch för hela familjen. Min man tycker om att äta sin med knaprigt bröd från den lokala bagaren och mina småbarn gillar den bäst kyld. Jag gillar både och – lite beroende på vädret. Om du kyler soppan så snart den har svalnat kan du förvara resterna i en glasburk i kylen i 2-3 dagar.

Vi har börjat publicera några av våra experiment på Instagram – om du vill hålla dig uppdaterad på våra mat-eskapader ta gärna en titt på vår Instagram-sida!

Recepttips
Om du känner för det kan du lägga till lite ost till detta recept. En läcker, mogen cheddar skulle fungera riktigt bra. Om du inte har grönkål eller andra gröna grönsaker kan du fortfarande laga denna soppa – de gröna grönsakerna adderar endast ytterliggare vitaminer, mineraler och antioxidanter.    Skriv ut!    

Ingredienser
Olja eller smör
2 små schalottenlökar
1 gul lök
1 kg zucchini
1/2 liten purjolök (ca 150 g)
1 stort blad eller 3 små blad grönkål, strimlad (eller annan kål) *frivilligt*
En liten palsternacka (ca 50 g)
1/2 tärning ekologisk grönsaksbuljong (vi använder Wurzl från www.ekodirekt.se)
1-2 ekologiska lagerblad
750 ml (3 c) vatten
3 msk kokosgrädde (eller mer efter smak)
1-2 msk kokosmjölk eller havremjölk *frivilligt*

Tillagning
1. Värm olja eller smör i en stor kastrull.
2. Fräs lök och schalottenlök på låg till medelhög värme tills genomskinliga.
3. Lägg till grönkål och stek tills de börjar mjukna.
4. Lägg till purjolök, palsternacka och zucchini och stek i ytterligare 5 minuter.
5. Tillsätt vatten, buljongtärning och lagerblad och sätt på locket. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda tills alla grönsaker blivit mjuka (ca 15 minuter).
6. Ta bort lagerblad, tillsätt kokosgrädde och blanda i matberedaren eller med stavmixer tills slät. Soppan ska ha en tjock, krämig konsistens. Tillsätt havremjölk eller kokosmjölk om du vill lägga till smak och kyla soppan. Tillsätt mer vatten om du vill ha soppan tunnare.
7. Servera.

Förberedelse: 10 min | Tillagningstid: 15-20 min | Portioner: 4-6