Dessa läckra frökex är mycket populära på hemmaplan. Vi lägger på vårt favvo nöt- eller frösmör och äter dem till frukost eller som mellanmål, eller vid sidan av vår lunch eller middag. Jag började laga dem ganska nyligen – vi äter inte bröd hemma så mina barn tyckte att det var kul att ha något att sprida sitt mandelsmör på. Pröva vårt recept på nötsmör för ett bra pålägg!

Dessa går åt ganska fort i vårt hus – de varar som mest ett par dagar – så laga en stor sats om du vill att de ska räcka hela veckan. Jag har vid fler än ett tillfälle överraskats av att mina barn, med hjälp av en stol som stege, brutit sig in i skåpet för att få tag på dessa kex.

Recepttips
Du kan använda annan sorts frö än i receptet eller experimentera med att lägga till nötter eller någon annan torkad frukt. De svarta sesamfrön som vi hade hemma senast smakade inte så bra, därför provade vi att dubbla mängden vita sesamfrön och det fungerade fint.    Skriv ut!    

Ingredienser
120 ml (1/2 c) vita sesamfrön
120 ml (1/2 c) svarta sesamfrön
90 ml (1/3 c) pumpafrön
90 ml (1/3 c) solrosfrön
90 ml (1/3 C) linfrön
75 ml (1/4 c) russin, finhackade
2 ägg
1/2 tsk kanel *frivilligt*
Nypa salt och/eller svartpeppar *frivilligt*

Tillagning
1. Värm ugnen till 180°C/350°F. Rör ihop alla ingredienser tills väl blandade.
2. Sprid blandningen på en bakplåt med bakplåtspapper på. Lägg ett ark bakplåtspapper till över.
3. Rulla blandningen till jämn tjocklek med en brödkavel, eller använd händerna. Jämna kanterna om det behövs och fortsätt tills degen är så rektangulär som möjligt. Den bör vara ca 2-3 mm tjock.
4. När du är klar, placera ett nytt ark bakplåtspapper ovanpå degen och grädda i ugnen i 25 minuter.
5. Ta ut ur ugnen och skär i önskad form så snart blandningen är sval nog att kunna röra vid.
6. Servera för sig, med smör eller någon nöt- eller mandelsmör.

Förberedelse: 10-15 min | Baktid: 25 min | Portioner: 20