Vatten, mjölk & juice

Vatten, mjölk & juice
När kan jag ge mitt barn vatten? Har mitt barn behov av extra vatten? Behöver mitt barn extra vatten under de varma månaderna?

Svaret beror på hur barnet matas. Dr. Sears förklarar på sin hemsida att barn som ammas inte behöver extra vatten, medans barn som får modersmjölkersättning kan behöva det. Ersättningsmjölk innehåller en högre koncentration av salter och mineraler än bröstmjölk, och extra vatten är därför ofta nödvändigt för att hjälpa bebisens njurarna att utsöndra extra salt. Han påstår också att “barn som får modersmjölkersättning förlorar mer vatten på grund av en mindre effektiv ämnesomsättning”.

Allmänt verkar det vara så att du bör avväga själv om du vill ge extra vatten till barn som få mjölkersättning, men annars bör du vänta tills ditt barn äter fast föda innan du ger vatten. Om du är osäker, kan du alltid kontakta din barnläkare eller BVC.

Var försiktigt när du erbjuder spädbarn extra vatten, särskilt under de första nio månaderna i livet. För mycket vatten kan späda barnets vanliga natriumnivåer och kan leda till vattenförgiftning (vilket i allvarliga fall ledar till kramper, koma, hjärnskador och dödsfall). Enligt barnläkaren James P. Keating, MD, medicinsk chef för St Louis barnsjukhusets Diagnostic Center, bör ytterligare vatten för spädbarn begränsas till 60-90 ml per gång och det bör erbjudas först efter att barnet har fyllt sin hunger med amning eller mjölkersättning.

Föräldrar vars barn under 12 månader tar simlektioner bör vara försiktiga med mängden vatten som barnen oavsiktligt kan svälja, eftersom vattenförgiftning också kan uppstå på grund av att ett barn sväljer för mycket vatten under simning.

Rekommendationerna för varje land är väldigt olika. Hur länge bör jag amma? Om jag slutar, måste jag ge mjölkersättning?

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att alla barn ammas, helst under de första två åren av sina liv. Denna rekommendation beskrivs ofta som viktigare i tredje världen, men det finns många studier som visar att ditt barn kommer att fortsätta att dra nytta av ökad immunitet/skydd från antikroppar i bröstmjölken så länge som han eller hon ammas.

Om du ammar och vill sluta innan 6 månaders ålder, är den generella rekommendationen att byta till mjölkersättning för att säkerställa att barnet får den näring han eller hon behöver. Efter 6 månader ändras rekommendationen beroende på var du befinner dig.

Storbritannien, USA och många andra länder rekommenderar att du fortsätter att ge modersmjölksersättning till åtminstone ett års ålder, när det är säkert att byta till komjölk (se nedan för varför du bör vänta). Skandinaviska länder rekommenderar inte ersättning för barn över 6 månader – istället rekommenderas Välling, en tyngre mjölkersättning som också innehåller spannmål och / eller se till att ditt barn tar emot rätt näringsämnen (framför allt kalcium) från andra källor, till exempel broccoli, lummiga gröna grönsaker och yoghurt.

Kan jag ge mitt barn juice?

Vi rekommenderar inte juice för spädbarn och småbarn, men många and gör det. Om du vill ge juice, bör du vänta tills ett års ålder. Det finns flera skäl till att inte ge ditt barn juice. För det första är de flesta safter, även färskpressad, mycket söt och har flera om inte alla fibrer borttagna, vilket resulterar i en mycket koncentrerad form av fruktos. Trots de positiva hälsoeffekterna av C-vitamin är detta inte bra för ett barns tänder som håller på att utvecklas, eller hans/hennes känsliga smaklökar. Om du får ditt barn att vänja sig vid att dricka söt saft nu, kommer du troligen få det svårt att övertala honom/henne att dricka vanligt vatten senare. Det är i allmänhet bättre att ge en bit frukt (för C-vitaminen) tillsammans med ett glas vatten än ett glas juice.