Socker, salt & kryddor

Socker, salt & kryddor

Varför ska jag inte salta min bebis mat?

Den mänskliga kroppen behöver natrium men kan inte producera den, så lite natrium i form av salt är livsnödvändigt. De flesta människor konsumerar mer salt än de behöver, och en bebis saltbehov i synnerhet är extremt litet: Upp till 12 månaders ålder bör en bebis konsumera mindre än 1g per dag – ditt barn får detta genom bröstmjölk eller mjölkersättning.

Mycket mer salt kan skada bebisens små, omogna njurar och kan även vara dödligt. Det finns också forskning som visar att konsumtion av för mycket salt under den tidiga barndomen kan leda till problem senare i livet, såsom högt blodtryck och stroke.

Det är viktigt att komma ihåg att dina smaklökar behöver anpassa sig till salt, och att ditt barn inte har någon aning om hur salt smakar och därför inte heller saknar det. Det finns många alternativ för att göra ett barns mat intressantare, till exempel att använda örter och kryddor och till och med vitlök.

Varför kan jag inte ge socker till mitt barn?

Det finns inga säkerhetsskäl för att undvika socker, men det finns många andra skäl att inte erbjuda det till spädbarn och barn. Raffinerat socker har ingen näring, och att konsumera det innebär att konsumera tomma kalorier. De första åren i livet dikterar dina barns smaklökar för resten av livet och det är bäst att undvika att de utvecklar en livslång smak för produkter med socker, vilket kan leda till övervikt och fetma.

Dessutom är frågan om energi viktig. Problemet med socker är dess effekt på blodsockret. När vi äter livsmedel med så kallad hög glykemisk belastning (GI/GL), bland annat socker och snabba kolhydrater som vitt bröd, cornflakes och choklad, bryter kroppen ner dem snabbt vilket förorsakar en snabb stegring i blodsockret.

Jämför detta med mindre bearbetade livsmedel och långsamma kolhydrater som till exempel Bircher müsli eller fullkornspasta som frigör socker i blodet mycket långsammare. När blodsockret stiger snabbt, svarar bukspottkörteln genom att frigöra insulin, vilket leder till en snabb nedgång i blodsocker som gör att du känner dig trög och orkeslös. Det är klokare att äta mat som ligger lågt på GI-index, eller kombinera den med mat med lägre GI för att motverka denna effekt.

Vilka sötningsmedel är lämpliga för barnmat?

Det rekommenderas inte att lägga till några konstgjorda sötningsmedel eller socker till en litet barns mat. Faktum är att du kan få ditt barn att äta syrlig mat när han/hon är liten så att smaklökarna inte vänjs vid söta livsmedel. Om du vill lägga till sötningsmedel är lite daddelvatten (blötlägg daddlar i vatten över natten, spara sedan daddlarna för användning i andra recept) eller lönnsirap det bästa att använda.

Lönnsirap är att föredra över honung (notera: ge aldrig honung till barn under ett års ålder på grund av risken för botulism) eftersom det inte höjer blodsockret som honung gör, och inte heller innehåller botulismsporer. Andra alternativ kan vara aprikoser, russin och riven frukt som äpple eller päron. Dessa kan läggas i yoghurt, gröt men även i andra rätter (att blanda rivet äpple i grönsaksrätter är ofta väldigt smaskigt!).

Kan jag använda örter i min bebis mat?

Ja! Ditt barn kommer att älska örter och så länge de är milda (söt basilikum, gräslök, persilja) kan du blanda de i ditt barns mat tidigt. Kanske inte i första maten, när barnet börjar vänja sig äta. Men så fort ditt barn har provat några olika livsmedel kan du börja blanda in örter för att förstärka smaken.

Kan jag använda kryddor i min bebis mat?

Ja, det kan du. Det är dock inte tillrådligt att använda kryddor i ett barns tidiga mat eftersom det sannolikt kommer att störa hans/hennes matsmältningssystem. Många kulturer gör dock detta från en mycket tidig ålder, men detta är en del av kulturen och barnen är vana vid smaken som de fått via bröstmjölken.
Var försiktig med kanel när du använder det för första gången. Kanel kan framkalla en allvarlig reaktion hos små barn, introducera den därför försiktigt och se upp för eventuell rodnad runt munnen.