Dinkelgröt med aprikoser & nötter

Passar från 6 månader

Dinkelgröt med aprikoser & nötter

Dinkel är ett gammalt korn som härstammar från södra Europa, där den har använts i årtusenden. Den har ett väldigt högt näringsvärde – t ex så förde de romerska arméerna med sig dinkel för att ge bra näring åt soldaterna under sina långa turer! Dinkel har en något nötaktig smak och är lättsmält – många människor som är känsliga för vete berättar att de inte har några som helst problem när de äter dinkel. Notera dock att dinkel inte är glutenfritt.
Denna gröt ger en bra start på dagen för både stora och små, och kan även avnjutas som ett mellanmål. Att lägga till hackade torkade aprikoser och nötter gör vår dinkelgröt extra smaskig.

Recepttips
Du kan ersätta en del av vattnet i detta recept med komjölk eller mandelmjölk för att få en ännu krämigare konsistens. Som mumsiga toppings kan du servera hackade nötter, hampafrön, linfrön, torkad frukt som t ex gojibär, tranbär, hackade aprikoser eller äpplen, och färska bär. Se till att hacka/mala hårda toppings tillräckligt små för spädbarn och småbarn för att undvika risken för kvävning!
Om du inte kan få tag på tunna dinkelflingor och vill använda “vanliga” dinkelflingor istället rekommenderar vi att du blötlägger dem i vatten några timmar eller över natten för att göra dem lättare att smälta.

Speak Your Mind

*