Bebis-omelett

Passar från 6 månader

Bebis-omelett
Ägg passar bra som barnets första mat, vilket numera innebär att man startar vid cirka 6 månaders ålder. Förutsatt att du inte, som jag, avvänjer barnet lite tidigare eftersom din bebis hyperventilerar vid blotta åsynen av din middag. En studie från 2008 fann ingen fördel med att fördröja införandet av ägget så länge barnet inte har någon känd risk för allergi, även om vissa läkare fortfarande råder föräldrarna att prova äggulan först. Äggviteproteinet är den vanligaste orsaken till biverkningar.

Det finns andra goda skäl att införa äggulan först. Dess näringsvärde är högre, både vad det gäller fett och näringsämnen såsom kolin, och den innehåller även mindre natrium. En mjukkokt ekologisk äggula är en av de mest näringsrika första matportioner du kan ge ditt barn. Moderna kyckling-vaccinationer gör en infektion med salmonella mycket osannolik om du köper ett högkvalitativt ägg. Men eftersom det fortfarande finns en risk, om än extremt låg, är det officiella rådet att det fortfarande är bättre att koka ägg hårt för spädbarn. Denna omelett är ett bra sätt att även smyga in några grönsaker.

Recepttips
Vi använde de grönsakerna vi hade till hands, men du kan ta vilka grönsaker som helst så länge de kan skäras i tillräckligt små bitar för just ditt barn, eller du kan göra omelettet helt utan grönsaker om du föredrar. Vi har fått frågan om man kunde lägga till ost – visst kan man det, men vi föredrar att undvika djurmjölkprodukter och dessutom innehåller ost mycket natrium – därför rekommenderar vi inte det.