Ärt-, spenat- & laxpuré

Passar från 6 månader

Ärt-, spenat- & laxpuré
Detta är ytterligare en snabb och enkel puré som är perfekt för barn som just har börjat äta. Avokado bidrar med fett och krämighet och gör att spenatens starka smak blir lite mildare och därmed mer tilltalande för ditt barns smaklökar.

Recepttips
För de minsta barnen kan detta mos blandas ganska slät. För barn som redan har ätit fast föda i ett par veckor kan du göra det lite grövre för att hjälpa dem att vänja sig vid känslan av större bitar i munnen. För äldre spädbarn och småbarn kan moset serveras som dipp.

Speak Your Mind

*

Comments

 1. Först! Tack för en inspirerande blogg, jag får lust att stå i köket länge 🙂
  Men tänk på att barn under 1 år inte rekommenderas äta gröna bladgrönsaker som spenat på grund av nitriten.. tänkte mest på rekommendationen från 6 mån..’
  http://barnsmat.blogspot.no/2012/09/mat-som-sma-barn-bor-vanta-med-eller.html

  • brabarnmat says:

   Hej Ellen, vad kul att du fick inspiration!! Tack även för din kommentar angående spenat. Rekommendationerna ang när spenat får introduceras varierar mycket enligt olika barnläkare och i olika länder. Enligt några läkare är det ok att börja ge spenat fr o m 6-7 månaders ålder, andra rekommenderar att vänta tills barnet är 8 eller 10 månader gammal. Livsmedelsverket ligger i detta fall på den konservativa ändan av skalan. Alltid bättre att vara konservativ – jag har uppdaterad receptet till 10mån+. Det är även viktigt med korrekt förvaring av färsk spenat (otvättat, i kylskåpet i en tät plastpåse med så lite luft som möjligt i, max 5 dagar) eftersom fel lagring kan innebära att nitrithalten ökas.

   • Gröna bladgrönsaker

    Vänta med att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, tills barnet fyllt ett år. Öka sedan mängden efter hand. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

    Kanske kan vara bra att ge ut den informationen då alla inte vet om detta. Kan vara dumt att riskera att kroppen inte får tillräckligt med syre.
    Nu ska jag kika vidare lite här 🙂

 2. Hej!
  Håller med Ellen. Lite synd att detta lax- och spenatrecept var det första jag möttes av, då det inte precis ger er trovärdighet. Tittade ändå vidare och fann en del intressanta rätter. Om man väljer att flytta detta recept till +1 år kan det ju också vara bra att i anslutning till receptet informera om att spenat och andra gröna bladgrönsaker inte lämpar sig för att värma om, varken för de små eller stora.

 3. Reagerade precis som nedanstående talare, barn under 1 år ska inte äta spenat enligt livsmedelsverkets rekommendationer, p.g.a nitrit.